pearl-harbor-80388_1280Ogólnie rzecz ujmując l-arginina lub po prostu arginina klasyfikowana jest jako aminokwas prosty endogenny. Endogenny oznacza tyle, że nasz organizm w większości wypadków jest w stanie wytworzyć samodzielnie ten aminokwas pod warunkiem że dostarczane są mu do tego potrzebne składniki. L-arginina pełni wiele funkcji w organizmie, chociaż tak naprawdę wiele z nich jeszcze tak do końca nie zostało zbadanych. Natomiast potwierdzone zostało, że wpływa doskonale na zwiększenie odporności, poprawę krążenia, lepszą pracę naszego serca, rozszerza i uelastycznia naczynia krwionośne, reguluje wydzielanie insuliny oraz hormonów wzrostu. Niedobór l-karnityny w ludzkim organizmie występuje naprawdę bardzo rzadko, gdyż urozmaicona i zdrowa dieta dostarczają wystarczającą ilość tego aminokwasu. Najbogatszymi jej źródłami są produkty spożywanie niemal codziennie przez zdecydowaną większość społeczeństwa takie jak nabiał czy też mięso ( najlepsze będzie czerwone). Dodatkowo dużo karnityny zawierają orzechy, soczewica, jaja, tłuste ryby, pełnoziarniste produkty.

Polecamy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *